2 Comments

Crepe – Palacsinta

Before my final exam

Before I disappear to study, I am sharing this recipe with You. This is how we make pancakes in Hungary.

Ingredients ( ~22 crepes):

  • 2 eggs
  • 30 dkg (10.6 ounces) flour
  • 6 dl (~20 fluid ounces) milk
  • 2 dl (~7 fluid ounces) soda water
  • pinch salt
  • butter as needed
  • sugar, bitter cocoa powder, ground cinnamon,  jam, chocolate creme to taste

Instructions:

  1. Mix the eggs, the flour, the milk, the soda water and the salt to make a thick mixture.
  2. Preheat the frying pan with a tiny scrap of butter in it. My frying pan is 24 cm in diameter.
  3. Pour a ladle spoon of mixture into the frypan and at the same time twirl the frying pan around until the mixture covers the bottom of the frying pan.
  4. Fry the one side over medium heat until the edge get brown and the crepe can be moved. Then flip to fry the other side. I prefer to flip it in the air but a spatula can be suitable.
  5. Before the next crepe, twirl a tiny scrap of butter around then twirl the mixture around.
  6. Repeat until running out of the mixture.
  7. Mix sugar with ground cinnamon or with bitter cocoa powder and sprinkle the crepes with it. You can spread them with jam or chocolate creme too. Roll up the crepes and bon appetite!

Printable version

A záróvizsga előtt

Mielőtt eltűnök tanulni, megosztom ezt a receptet Veletek. Magyarországon mi így csináljuk a palacsintát.

Hozzávalók (~22 palacsinta):

  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • csipet só
  • vaj szükség szerint
  • cukor, keserű kakaópor, őrölt fahéj,  lekvár, csokikrém ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a tojást, a lisztet, a tejet, a szódavizet és a sót, hogy sűrű tésztát kapjunk.
  2. Előmelegítjük a serpenyőt benne egy kis darabka vajjal. Az én serpenyőm 24 cm átmérőjű.
  3. Egy merőkanál tésztát öntünk a serpenyőbe, és ezzel egy időben körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy az alját befedje a tészta.
  4. Közepes lángon süssük az egyik oldalát, amíg a széle barnulni kezd és a palacsinta megmozdítható. Aztán fordítsuk meg, hogy süljön a másik oldala. Én a levegőben szeretem fordítani, de egy spatula is alkalmas erre.
  5. A következő palacsinta előtt forgassunk körbe egy kis darabka vajat és csak utána forgassuk körbe a palacsintatésztát.
  6. Addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
  7. Keverjünk össze cukrot őrölt fahéjjal vagy keserű kakaóporral, és szórjuk meg vele a palacsintát. Vagy akár megkenhetjük lekvárral vagy csokikrémmel is. Tekerjük fel a palacsintákat és jó étvágyat!

Nyomtatható verzió

“Cake bar” “main dish” crepe pancake “no meat” leisurely sweet Sütibár édes főétel ráérős “hús nélkül” palacsinta
Advertisements

2 comments on “Crepe – Palacsinta

  1. Best of luck with your studies, Happy New year! The crepes look wonderful!!

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: