Leave a comment

Pogacsa with dry sausage – Kolbászos pogácsa

Hungarian delicacy

At the end of August, I was invited to a garden party where I would not have liked to arrive empty-handed. I would have liked to bake something. Instead of the usual wine and champagne I decided to bake pogacsas with dry sausage. I didn’t regret it, everyone liked the pogacsas.

Ingredients (~50 pogacsas):

  • 3 dl (~10 fluid ounces) milk
  • 1 teaspoon sugar
  • 50 g (1.8 ounces) fresh yeast
  • 50 dkg (1 pound and 1.64 ounces) flour
  • 2 eggs
  • salt and pepper to taste
  • 20 dkg (7 ounces) dry sausage

Instructions:

  1. Heat 1 dl milk with a teaspoon of sugar, crumble the fresh yeast in it, leave at a lukewarm place until the yeast swells and dissolves.
  2. Mix the flour, the egg yolks and the swollen yeast with the milk. Add the rest of the milk, ~2 teaspoons of salt and ~1 teaspoon of ground black pepper. Mix to combine and let it rise until doubled in size (~30 minutes).
  3. Cut the dry sausage into small pieces and mash it with your fingers.
  4. Roll out the dough thin, sprinkle with the sausage pieces, then roll up and knead a little more.
  5. Roll out the dough into 1 inch (~25 mm) thick, score the top with a knife and cut into circle shapes with a bigger cookie cutter (~4-5 cm in diameter).
  6. Preheat oven to 390°F (200°C).
  7. Put the pogacsas into a baking pan with bakery paper, grease the top with egg white, bake 20 minutes (25 at a time).

Printable version

Magyaros csemege

Augusztus végén egy kerti partira voltam hivatalos, ahová nem szerettem volna üres kézzel beállítani. Valamit sütni szerettem volna, az ilyenkor szokásos bor és pezsgő helyett inkább a kolbászos pogácsa mellett döntöttem. Nem is bántam meg, a pogácsa mindenkinek ízlett.

Hozzávalók (~50 pogácsa):

  • 3 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 50 g élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • só, bors ízlés szerint
  • 20 dkg kolbász

Elkészítés:

  1. 1 dl tejet a kiskanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, langyos helyen hagyjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Összegyúrjuk a lisztet, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék tejet, ~2 kiskanál sót és ~1 kiskanál őrölt fekete borsot. Jól eldolgozzuk, majd addig kelesztjük, míg kétszeresére nő (~30 perc).
  3. A kolbászt apró darabokra vágjuk, ujjunkkal szétnyomkodjuk.
  4. A tésztát vékonyra nyújtjuk, rászórjuk a kolbászdarabkákat, majd feltekerjük és összegyúrjuk.
  5. A tésztát most ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel beirdaljuk, és nagyobb szaggatóval (~4-5 cm átmérőjű) kiszaggatjuk.
  6. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
  7. A pogácsákat sütőpapíros tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojásfehérjével, 20 percig sütjük (egyszerre 25-öt).

Nyomtatható verzió

“Cake bar” pogacsa Leisurely Salt Sütibár Sós pogácsa Ráérős
Advertisements

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: