4 Comments

Oven-baked donuts – Sütőben sült fánk

Attempting

I have learned this new word (attempt) from my boyfriend while working on his project, and I think it fits to this recipe. Donuts in general are deep-fried in hot oil but this time I have baked them in the oven. Here You are the recipe.

Ingredients (18 donuts):

  • 3 dl (~10 fluid ounces) milk
  • 25 g (0.9 ounces) fresh yeast
  • 1 teaspoon sugar
  • 5 dkg (1.8 ounces) butter
  • 15 dkg (5.3 ounces) sugar
  • 2 eggs
  • 60 dkg (1 pound and 5.16 ounces) flour
  • 1 teaspoon salt
  • lemon juice to taste
  • icing sugar to taste

Instructions:

  1. Heat 1 dl milk with a teaspoon of sugar, crumble the fresh yeast in it, leave at a lukewarm place until the yeast swells and dissolves.
  2. Melt the butter, add the rest of the milk, the sugar and the eggs. Mix to combine.
  3. Add the flour, the salt and the swollen yeast with the milk.
  4. Mix to combine and let it rise until doubled in size (~30 minutes).
  5. Roll out the dough into 0.5-1 inches (1.5-2.5 cm) thick and cut into circle shapes with a mug.
  6. Punch out the middle of the donuts with a shot glass.
  7. Preheat oven to 356°F (180°C).
  8. Put the donuts into baking pans with bakery paper, bake 15 minutes (9 at a time).
  9. Wait a bit to cool the donuts down a little and then glaze them with lemon juice mixed with icing sugar.

Printable version

Megkísérlés

Ezt a szót angolul (attempt) újonnan tanultam a barátomtól miközben a projektjén dolgoztunk, és szerintem pont illik erre a receptre. A fánkot általában olajban sütjük, de ez alkalommal sütőben sütöttem őket. Íme a recept.

Hozzávalók (18 fánk):

  • 3 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 60 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • citromlé ízlés szerint
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

  1. 1dl tejet a kiskanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, langyos helyen hagyjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot és a tojásokat. Összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a felfuttatott élesztőt a tejjel.
  4. Összegyúrjuk, és addig kelesztjük, míg kétszeresére nő (~30 perc).
  5. Kinyújtjuk a tésztát 1.5-2.5 cm vastagra, és kör alakokra szaggatjuk egy bögre segítségével.
  6. A fánkok közepét feles pohárral lyukasztjuk ki.
  7. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  8. A fánkokat sütőpapíros tepsikbe rakjuk, 15 percig sütjük (egyszerre 9-et).
  9. Várjunk egy kicsit, hogy hűljenek a kalácsok, és utána vonjuk be őket porcukorral kevert citromlével.

Nyomtatható verzió

“Cake bar” donut Leisurely “No meat” Sweet Sütibár Édes fánk “Hús nélkül” Ráérős
Advertisements

4 comments on “Oven-baked donuts – Sütőben sült fánk

  1. These look great and I like the idea of a baked donut instead of fried.

  2. They turned out really nicely, yes fried doughnuts are the norm but it’s pretty bad for you and baking is a great alternative. They look wonderful.

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: