1 Comment

Apricot muffins – Sárgabarackos muffin

For the guests

In this summer heat I’m welcoming the guests with apricot muffins. As I wrote in my Sour cherry muffin recipe, my silicon baking mold is slightly smaller than the orginal baking mold. So I have 24 small muffins in my baking mold, but this quantity makes 16 normal sized muffins. Today I flavored the muffins with apricot instead of sour cherry and this time I didn’t use cocoa powder.

Ingredients (24 small muffins, 16 normal sized muffins):

  • 4 eggs
  • 20 dkg (7 ounces) sugar
  • 20 dkg (7 ounces) flour
  • 1 package baking powder
  • 1 package vanilla sugar
  • 20 dkg (7 ounces) butter
  • 7 tablespoon milk
  • apricots to taste

Instructions:

  1. Beat egg whites until stiff.
  2. Whip together the egg yolks and the sugar, then add the chopped butter.
  3. Add the flour, the baking powder, the vanilla sugar and the milk. Mix to combine.
  4. Gently stir in the whipped egg whites.
  5. Preheat oven to 356°F (180°C).
  6. Pour the mass into the baking mold, put the pitted apricots onto the top, these are going to sink during baking.
  7. Bake 20 minutes, test the muffins with a toothpick.
  8. Cool the muffins down a bit and easily remove from the silicon baking mold. Cover them to prevent drying out.

Printable version

A vendégeknek

Ebben a nyári hőségben sárgabarackos muffinnal várom a vendégeket. Ahogy a Meggyes muffin receptemben írtam, az én szilikonos sütőformám valamivel kisebb az eredeti sütőformánál. Tehát 24 kis muffin készült az én sütőformámmal, de ebből a mennyiségből 16 normál méretű muffin jönne ki. Ma meggy helyett sárgabarackkal ízesítettem a muffinokat, és ez alkalommal nem használtam kakaóport.

Hozzávalók (24 kis muffin, 16 normál méretű muffin):

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 7 evőkanál tej
  • sárgabarack ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, majd hozzá daraboljuk a vajat.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a tejet, jól eldolgozzuk.
  4. Óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék felvert habját.
  5. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  6. A tésztát a sütőformába töltjük, tetejére kimagozott sárgabarackot teszünk, ez a sütés során le fog süllyedni.
  7. 20 percig sütjük, fogvájóval ellenőrizzük, hogy megsültek-e a muffinok.
  8. Miután kicsit kihűltek a muffinok, könnyen kiszedhetők a szilikonos sütőformából. Takarjuk le őket, hogy ne száradjanak ki.

Nyomtatható verzió

“Cake bar” muffin Rapid “No meat” Sweet Sütibár Édes muffin “Hús nélkül” Gyors
Advertisements

One comment on “Apricot muffins – Sárgabarackos muffin

  1. I have been asked on Flickr to provide more information about ingredients. In my country 1 package baking powder equals 12 grams and 1 package vanilla sugar equals 8 grams. You can see the packages on this photo.
    Please feel free to contact me if you have any questions.

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: