Leave a comment

Sour cherry muffins – Meggyes muffin

After the exams

Today I have prepared a delicacy that is suitable for a pleasant afternoon and seasoned with thunder and summer downpour. As the sour cherry tree bends under the weight of the fruit, I flavored the simple chocolate muffin with sour cherries instead of chocolate. I modified the doses a bit because my silicon baking mold is slightly smaller than the orginal baking mold. According to the recipe described below I have prepared 24 small muffins, this quantity makes 16 normal sized muffins.

Ingredients (24 small muffins, 16 normal sized muffins):

  • 4 eggs
  • 20 dkg (7 ounces) sugar
  • 20 dkg (7 ounces) flour
  • 1 package baking powder
  • 1 package vanilla sugar
  • 20 dkg (7 ounces) butter
  • 7 tablespoon milk
  • 1 tablespoon bitter cocoa powder
  • sour cherries to taste

Instructions:

  1. Beat egg whites until stiff.
  2. Whip together the egg yolks and the sugar, then add the chopped butter.
  3. Add the flour, the baking powder, the vanilla sugar, the bitter cocoa powder and the milk. Mix to combine.
  4. Gently stir in the whipped egg whites.
  5. Preheat oven to 356°F (180°C).
  6. Pour the mass into the baking mold, put the pitted sour cherries onto the top, these are going to sink during baking.
  7. Bake 20 minutes, test the muffins with a toothpick.
  8. Cool the muffins down a bit and easily remove from the silicon baking mold. Cover them to prevent drying out.

Printable version

Vizsgák után

Egy hangulatos délutánra való, mennydörgéssel és nyári záporral fűszerezett finomságot készítettem ma. Mivel a meggyfa roskadozik a sok gyümölcstől, a sima csokis muffint csokoládé helyett meggyel ízesítettem. Az adagokat kicsit módosítottam, mert az én szilikonos sütőformám valamivel kisebb az eredeti sütőformánál. Az itt leírt recept szerint 24 kis muffin készült, ebből a mennyiségből 16 normál méretű muffin jönne ki.

Hozzávalók (24 kis muffin, 16 normál méretű muffin):

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 7 evőkanál tej
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • meggy ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, majd hozzá daraboljuk a vajat.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a kakaóport és a tejet, jól eldolgozzuk.
  4. Óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék felvert habját.
  5. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  6. A tésztát a sütőformába töltjük, tetejére kimagozott meggyet teszünk, ez a sütés során le fog süllyedni.
  7. 20 percig sütjük, fogvájóval ellenőrizzük, hogy megsültek-e a muffinok.
  8. Miután kicsit kihűltek a muffinok, könnyen kiszedhetők a szilikonos sütőformából. Takarjuk le őket, hogy ne száradjanak ki.

Nyomtatható verzió

“Cake bar” muffin Rapid “No meat” Sweet Sütibár Édes muffin “Hús nélkül” Gyors
Advertisements

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: