2 Comments

Chimney cake – Kürtőskalács

A practical solution

At the university when the semester is drawing to an end, the leisure time of people decreases rapidly. Nevertheless in any case before the onset of the warm summer I would have liked to please my family and you, my dear reader with this real Székely delicacy. Chimney cake was originally rolled up on a wooden cylinder and baked over embers under the open sky, but according to this recipe you can prepare it in the oven. Let’s see the trick!

Ingredients (~15 cakes):

Yeast dough:

  • 1 cup milk (~2.5 dl ~8 fluid ounces)
  • 30 g (1.1 ounces) fresh yeast
  • 75 dkg (1 pound and 10.46 ounces) flour
  • 2 eggs
  • 10 dkg (3.5 ounces) butter
  • 20 dkg (7 ounces) sugar
  • 1 lemon
  • 1 package vanilla sugar
  • pinch salt

Coating:

  • milk as needed
  • sugar to taste
  • ground cinnamon to taste

Other:

  • 5 paper rolls
  • aluminium foil

Instructions:

  1. Heat the milk with a half teaspoon of sugar, crumble the fresh yeast in it, leave at a lukewarm place until the yeast swells and dissolves.
  2. Melt the butter, add the eggs, the flour, the sugar, the vanilla sugar, the pinch of salt, the grated peel of the washed lemon and of course the swollen yeast with the milk. Mix to combine. Let it rise until doubled in size (~40 minutes).
  3. While the dough is relaxing, cover the paper rolls with aluminium foil.
  4. Roll out the dough into ~0.1 inches (~2-3 mm) thick and cut into ~0.6-1 inch (~1,5-2,5 cm) wide strips.
  5. Spread a thin layer of oil onto the rolls with a drop of oil on your hands and roll on the strips as shown above. Start at the bottom, roll on the half of the previous strip, smooth the joints a bit, make a hook at the top, to prevent slipping.
  6. Preheat oven to 390°F (200°C).
  7. Grease the cakes with milk and coat them with cinnamon-sugar mixture.
  8. Bake 20-25 minutes 5 vertically standing cakes at a time in a baking pan.
  9. Wait a bit to cool the cakes down a little and then pull the molds out. Cover the hot cakes to prevent drying out.

Printable version

Egy praktikus megoldás

Az egyetemen a félév vége felé közeledve rohamosan csökken az ember szabad ideje. Ennek ellenére mindenképpen még a forró nyár beköszönte előtt szerettem volna kedveskedni ezzel az igazi székely finomsággal mind a családomnak, mind pedig neked, kedves olvasóm. A kürtőskalácsot eredetileg fahengerre feltekerve szabad ég alatt parázs felett sütik, azonban ez a recept alapján sütőben is elkészítheted. Lássuk a trükköt!

Hozzávalók (~15 kalács):

Tészta:

  • 2.5 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 75 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Bevonat:

  • tej szükség szerint
  • cukor ízlés szerint
  • őrölt fahéj ízlés szerint

Egyéb:

  • 5 papírguriga
  • alufólia

Elkészítés:

  1. A tejet fél kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, langyos helyen hagyjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót, megmosott citrom reszelt héját és természetesen a felfuttatott élesztőt a tejjel. Összegyúrjuk. Addig kelesztjük, míg kétszeresére nő (~40 perc).
  3. Amíg a tészta pihen, beborítjuk a papírgurigákat alufóliával.
  4. A tésztát kinyújtjuk ~2-3 mm vastagra és ~1,5-2,5 cm széles csíkokra vágjuk.
  5. A gurigákat a tenyerünkbe cseppentett étolajjal vékonyan átkenjük, majd a csíkokat feltekerjük a képen látható módon. Alul kezdjük, félig az előző csíkon tekerjük, az összeillesztéseket picit dolgozzuk el, felül kampószerűen hajtsuk be a végét, hogy ne csússzon le.
  6. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
  7. A kalácsokat kenjük le tejjel, majd forgassuk fahéjas cukorba.
  8. 5 kalácsot süssünk egyszerre egy tepsiben felállítva 20-25 percig.
  9. Várjunk egy kicsit, hogy hűljenek a kalácsok, utána kihúzhatjuk a gurigákat. A meleg kalácsokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.

Nyomtatható verzió

“Cake bar” cake Leisurely “No meat” Sweet Sütibár Édes kalács “Hús nélkül” Ráérős
Advertisements

2 comments on “Chimney cake – Kürtőskalács

  1. What a great technique. The cakes look wonderful. Ingenuous using the paper rolls wrapped in foil.

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: