Leave a comment

Cottage cheese dumplings – Túrógombóc

The starving university student

Since several days I have been desiring a little cottage cheese dumplings and now everything was given to make it. Because of the circumstances at the student hostel people don’t have the opportunity for self-realization. However, at home everything is different. So many available dishes and so much available cutlery really make me feel a „Tündérhabcsók”. Not to mention that how glad I am when those who arrive home go for this delicacy. Here is the secret recipe!

Ingredients (~20 dumplings):

  • 3 eggs
  • 10 dkg (3.5 ounces) butter
  • 0.5 kg (1 pound and 1.64 ounces) cottage cheese
  • 10 dkg (3.5 ounces) flour
  • 10 dkg (3.5 ounces) semolina
  • pinch salt
  • breadcrumbs to taste (~10 dkg ~3.5 ounces)
  • 1 tablespoon oil
  • sour cream to taste (~300-400 g ~10-14 ounces)
  • sugar to taste
  • 1 package vanilla sugar

Instructions:

  1. Melt the butter, add the egg yolks, the cottage cheese and a pinch of salt, stir together.
  2. Gently stir in the whipped egg whites.
  3. Add flour and semolina, mixing just until combined.
  4. Form dumplings from it with wet hands, rest a bit, and boil a pot of water.
  5. Fry the breadcrumbs on little oil.
  6. Put 6-7 dumplings into the boiling water and cook until the dumplings come up.
  7. Filter the dumplings carefully, coat them with breadcrumbs.
  8. Stir together sour cream, sugar and vanilla sugar, serve the dumplings with it.

Printable version

Az éhező egyetemista

Már napok óta vágytam egy kis túrógombócra, és most végre minden adott volt hozzá. A kollégiumi körülmények nem teszik lehetővé, hogy az ember kiteljesedhessen, itthon azonban minden más. Annyi edény és evőeszköz áll rendelkezésemre, hogy tényleg „Tündérhabcsóknak” érezhetem magam. Nem is beszélve arról, hogy milyen jóleső érzés látni, ahogy a hazaérkezők rávetik magukat a finomságra. Íme a titkos recept!

Hozzávalók (~20 gombóc):

  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • fél kg túró
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg búzadara
  • kevés só
  • zsemlemorzsa ízlés szerint (~10 dkg)
  • 1 evőkanál étolaj
  • tejföl ízlés szerint (~300-400 g)
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a túrót, kevés sót, összekeverjük.
  2. Óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék felvert habját.
  3. Jól eldolgozzuk benne a lisztet és a búzadarát.
  4. Vizes tenyéren gombócokat formálunk belőle, picit pihentetjük, addig felteszünk egy fazék vizet forrni.
  5. Kis olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  6. A forrásban lévő vízbe egyszerre 6-7 gombócot teszünk, addig főzzük, míg a tetejére nem jön.
  7. A gombócokat óvatosan leszűrjük, a pirított zsemlemorzsában meghempergetjük.
  8. Tejfölt cukorral és vaníliás cukorral kikeverünk, a gombócokat ezzel fogyasztjuk.

Nyomtatható verzió

“Cake bar” dumpling Leisurely “main dish” “No meat” Sweet Sütibár Édes főétel gombóc “Hús nélkül” Ráérős
Advertisements

Questions and comments – Kérdések és hozzászólások

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: